dyrapaajordet

Saueflokken vår teller rundt om 30 dyr på vinteren, som vokser til en flokk på omtrent 85 på sommeren. Gjennom hele sommerhalvåret beiter søyer og lam i skogene i Feiring, i lag med noen tusen andre ulne dyr fra bygda.

Vi kan si det sånn at sauene er på jobb på denne tida, som særdeles ivrige landskapspleiere!
Vi oppsøker ofte saueflokken i løpet av sesongen, for å ha litt kontroll og opprettholde kontakten. På den måten kjenner dyra oss godt, og er forholdsvis lette å få tak i om noe skulle stå på.

Vi har to ulike saueraser som utgjør flokken vår;
gammelnorsk spælsau og merino.
Gammelnorsk spælsau er en robust og sosial sauerase, med gode ,sterke instinkter i behold. De har få fødselskomplikasjoner, er trygge mødre og går i flokk. Disse fine, kloke dyrene stammer fra selveste ursauen/ steinaldersauen, eller villsauen som mange velger å kalle den.
gammelnorsk


Gammelnorsk spælsau. Etter en lang sesong i utmarka er fellen lang, fyldig og blank


Gammelnorsk spælsau er noe større enn opphavet sitt, men kan ellers ligne ganske mye. De finnes i mange forskjellige fargenyanser av sort, grått, brunt og hvitt. Som regel har ullfellen fine,tegninger i ulike naturfarger. Ulla vokser i to lag, med mjuk bunnull innerst og glansfull, lenger dekkull ytterst.

Merino er ingen typisk norsk sauerase, men finner seg likevel godt til rette her ved Mjøsa. For å være litt pirkete; merino er ingen sauerase, men en ullkvalitet! Vi omtaler likevel, for letthets skyld, disse finulldyra våre for merino.

Våre merino er særdeles hyggelige dyr, med noe roligere sinnelag enn spælen. De er forholdsvis langbeinte, har skikkelig pannelugg, og gir mye og deilig ull. Også merinoen har sterkt flokkinnstinkt.


merino

Merinosauer, skikkelig hårete typer, snart klar for høstens klipp

Ulla til disse sauene – merinoulla – er ensartet hvit og utrolig mjuk. Som for andre sauer, varierer kvaliteten på ulla fra dyr til dyr. Det er viktig å ha en vær med skikkelig kvalitetsull, som kan spre ullgenene sine til nye generasjoner. Vi har Oskar, en staskar med nydelig mjuk, lang ull,
og som i tillegg er har et utrolig godt lynne

oskar

Oskar, kongen på haugen. Litt usikker på hva som skjer? best å passe på. Kanskje det kommer damer.

Alle sauene i flokken vår er sunne, livlige dyr som trives . Vi er så heldige å ha lite sykdom i flokken, og det som måtte være, oppdages raskt.
Vi kjenner dyra våre, og de kjenner oss! Det er et godt liv for både to- og firbeinte!